بتن يکي از مهمترين مصالح سازه اي مصرفي در جهان مي باشد که به دليل پايايي و قيمت مناسب اکثر سازه ها بکار مي رود. اما در بعضي از موارد به دليل طراحي ضعيف، ضعف در اجرا، کيفيت نامرغوب مصالح و شرايط محيطي لحاظ نشده در طراحي و يا ترکيبي از اين عوامل، سازه بتن آرمه ساخته شده، کارايي و دوام مورد نظر را در دوره عمر مفيد خود نخواهد داشت. امروزه پايداري و کارايي منابع در صنعت ساخت بطور گسترده اي به مسائل مهم تبديل شده اند و تغيير نگرش به سمت مصالح ثانويه تحقيقات را به منظور استفاده از پوزولانهايي به مانند سرباره هاي حاصل از کارخانجات فلز به عنوان سنگدانه بتني تقويت مي کند. سنگدانه، در کنار سيمان و آب، از آنجايي که حجمي در حدود 55% تا 80% بتن را اشغال مي کند، يکي از مهمترين اجزاي بتن را تشکيل ميدهد. افزايش سريع مصرف سنگدانه هاي طبيعي هر ساله به علت افزايش صنعت ساخت و ساز در جهان بدين معني است که مخازن سنگدانه، بويژه در مناطق کويري، بسرعت در حال کاهش مي باشد. گزارش شده است که بدون سنگدانه هاي دائمي مناسب که در آينده نزديک استفاده شوند، بطور کلي صنعت بتن ساليانه 8 تا 12 بيليون تن سنگدانه مصرف خواهد کرد. چنين مصرف زيادي از سنگدانه هاي طبيعي منجر به تخريب محيط زيست مي شود. بنابراين ضروري است که با استفاده از مصالح زايد و جانبي صنعتي، جايگزين دائمي براي سنگدانه هاي طبيعي در ساخت بتن استفاده شود و مورد بهره برداري قرار گيرد. اين جایگزینی منجر به طراحي بتن پايدار و دوست دارمحيط زیست گردد به نام بتن سرباره ای که سنگدانه مورد مصرف در آن از سرباره های خورد شده و دانه بندی شده تشکیل شده است
در بتن های سرباره ای سنگدانه های سرباره ای جایگزین سنگدانه های متداول گردیده و چون سنگدانه جزء اصلی بتن محسوب می گردد هرچه سنگدانه ی مقاوم تری مورد استفاده قرار گیرد، بتن با مقاومت بالاتری حاصل می شود. درصد سیلیس موجود در سنگدانه های سرباره ای کوره های قوس الکتریکی در مقایسه با سرباره های کوره بلند بسیار ناچیز بوده و غیرفعال می باشد و در نتیجه هیچ گونه نگرانی جهت واکنش های سیلیس قلیایی در این نوع بتن وجود ندارد.
مزایای بتن سرباره ای نسبت به بتن های متداول
- مقاومت فشاری بالا به دلیل وجود اکسیدهای فلزی در سنگدانه
- کاهش مصرف سیمان
- قابلیت جذب انرژی بالا
- جلوگیری از تخریب منابع طبیعی(کوه ها وآبرفت ها جهت تولید شن و ماسه طبیعی)
- مقاوم در برابر حملات اسیدی و سولفاتی
- مقاوم در برابر سایش
- صرفه اقتصادی
- و…
طرح اختلاط ها
مقایسه مقاومت فشاری آزمونه ها
انواع بتن های معمولی و خاص
- بتن خود متراکم scc
بتن خودتراکم به بتني اطلاق ميشود که به علت داشتن رواني بسيارزياد، بدون نياز به تراکم يا ويبراسيون به راحتي در هر قالبي و با هر تراکمي از آرماتور قرار گرفته و با پرکردن کامل قالب، بتني با تراکم نزديک به ۱۰۰ درصد ايجاد کند.
- بتن نسوز
تاکنون بتن های نسوز با تاب های حرارتی مختلف طراحی و ساخته شده است که میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بتن نسوز با تاب حرارتی 700 درجه سانتی گراد
- بتن نسوز با تاب حرارتی 1280 درجه سانتی گراد
- بتن سبک
بتن سبک به بتنی اطلاق می شود که وزن مخصوص آن به طور محسوسی کمتر از وزن بتن های معمولی باشد که در دو نوع زیر تولید می شود:
- بتن سبک غیر سازه ای
- بتن سبک سازه ای
- بتن زود بازده پر مقاومت
همانطور که از اسم این بتن مشخص است بتنی است به جهت بارگذاری های سریع با مشخصات مکانیکی بالا که با توجه به خصوصیات منحصر به فرد این بتن کاربرد اصلی آن در راه اندازی ها و شات دان ها می باشد،که پس از6 ساعت قابل بارگذاری و پس از 18 ساعت قابل بهربرداری است. مقاومت 3 روزه آن به 650 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع و در سنین بالاتر این مقاومت به 750 نیز خواهد رسید.
- بتن الیافی
الیاف ها در بتن نقش کنترل ترک ها را بر عهد دارند و با بالابردن ظرفیت جذب انرژی خواص بتن را بهبود می بخشند.